La Foa Chardonnay, DOC Alto Adige

Na náhorním platu, na porfyrových sprašovitých půdách dozrává toto koncentrované, komplexní Chardonnay velké elegance. Víno kvasí a zraje v barikových sudech a patří mezi nejlepší celé Itálie s velkým potenciálem zrání v láhvi. 

Více informací

970,00 Kč s DPH

O produktu

Objem0,75 l

Více informací

Alto Adige (jižní Tyrolsko)je země protikladů. Sever a jih, němčina-italština, zasněžené hory a úrodná údolí, alpské a středomořské klima zde nachází simbiozu. Vzrušující mikrokosmos s obrovským potenciálem vyrábět nanejvýš charakterní vína. Arcivévoda Sigismund, který obýval hrad Sigmundskron, nebyl první, který v 15.století oceňoval vína z Colterenzia. Již v 15tém století římský přistěhovalce „Cornelius“ založil první vinice na kopci „Bichl“ (místní dialekt), která rodila vynikající vína. Cornelius založil vinařství „Cornelianus“ které později dalo jméno místní vinařské vesnici „Girlan“.

V roce 1960 založilo 28 vinohradníků vinařské družstvo Colterenzio (Schreckbichl). Další vinohradníci okolí se později připojili a dnes 290 členů družstva obhospodařují 300 hektarů nejlepších poloh oblasti. Vinařství vede Luis Raifer, který je pionýrem jižního Tyrolska vín nejvyšší kvality. Je často nazýván „fanatikem kvality“. Jeho heslem je: „Zpět ke kořenům“. Koncentruje sena jedinečná, charakterní vína oblasti, té nejvyšší kvality. Jeho největší vína pochází z jeho vlastní vinice „La Foa“, (430m.n.m) která jsou jedinečná a dokazují maximální potenciál oblasti. Cílem Luise Raifera je, aby vína Colterenzia představovala autentický požitek a výraz regionu, a byla ambasadory lidí, kteří s láskou obdělávají horské vinice jižního Tyrolska.

POPIS
Na platu sprašovitých porfyrových půd, je stará vinice odrůdy Chardonnay, která dává silná, výrazná, přesto ale velice elegantní Chardonnay intenzivní zlatavé barvy, pevné viskozity a komplexní ovocné vůně připomínající mango a medový meloun s jemnými tóny dřeva. Potenciál k zrání 5 – 8 let.

DOPORUČENÁ JÍDLA
Pečené a grilované ryby a plody moře. Jemné úpravy telecího a jemné sýry, bílá masa a drůbež. Podávat 12-14°C. ODRŮDA 100% Chardonnay, staré révy

POLOHY
Vybrané polohy u Girlanu, 45O m.n.m. ve svahu s velkými teplotními rozdíly, mezi dnem a nocí. Půdy bohaté na spraš a dolomitový val. VÝNOS 50 – 55 hl / ha

VINIFIKACE
Jemné lisování celých hroznů, následné kvašení v barikových sudech s odbourání jablečno-mléčné kyseliny, 10 měsíců v kontaktu s jemnými kvasničnými kaly se soustavným promícháváním.

Recenze

Žádný názor zákazník pro tuto chvíli.

Napsat recenzi

La Foa Chardonnay, DOC Alto Adige

La Foa Chardonnay, DOC Alto Adige

Na náhorním platu, na porfyrových sprašovitých půdách dozrává toto koncentrované, komplexní Chardonnay velké elegance. Víno kvasí a zraje v barikových sudech a patří mezi nejlepší celé Itálie s velkým potenciálem zrání v láhvi.