Kategorie

Informace

Informace o našich vínech

CASTELLO DI VERRAZZANO TOSCANA

„Toto vinařství jsem objevil náhodou, když jsem jel do Panzana po „Strada del Chianti“. Po návštěvě vinařství a seznámení se s Luigim Capellinim, jsem si jej oblíbil a rozhodl se u nás zastupovat. Po dvouleté spolupráci je pro mě Castello di Verrazzano příkladem, úspěšného, tradičního a nadčasového vinařství, které nepodléhá krátkodobým módním trendům.“...“

JIŘÍ MARKUZZI

Zámek Verrazzano se nachází na vrcholu krásného kopce mezi Florencií a Sienou, v srdci oblasti Černého kohouta (Gallo nero) Chianti Classico u obce Greve in Chianti. Na místních vinicích pěstovali révu již staří Etruskové, následně Římané a to až do 7. století, kdy usedlost kupuje šlechtická rodina Verrazzano. V roce 1485 se zde narodil Giovanni di Verrazzano (jeho portrét zdobí etiketu), který byl příkladem renesančního člověka své doby. Mořeplavec, cestovatel, dobrodruh, který prozkoumal východní pobřeží severní Ameriky, objevil zátoku dnešního New Yorku, určil ji jako ideální místo pro vybudování přístavu a založil zde most přes záliv, který dodnes nese jeho jméno „Giovanni di Verrazzano Bridge“.

V současné době zámek i vinařství vlastní Luigi Cappellini, obdělává 44 hektarů vinic s velkou péčí. Luigi je vinař, který je velkým tradicionalistou, pro svá Chianti nepoužívá barikové sudy, školí je ve velkých starých sudech a do Chianti nepřidává mezinárodní odrůdy jako Cabernet nebo Merlot. Lisuje jej jen ze Sangiovese s malou příměsí tradičního Cannaiola. Jeho Chianti jsou taková, jak Chianti vždy bývala. Plná, výrazná, maximálně vyjadřující Chianti Classico z Greve ve své ryzí podobě. Vína jsou vyvážená a hluboká. Chianti Classico Riserva výborně stárne ve stoletých sklepích zámku a občas Luigi Cappellini uvolní na trh malou část starých vín, které jsou lahůdkou. Návštěva zámku Verrazzano je velkým zážitkem. Je zde i několik malých, velice půvabných pokojů, které je možné si pronajmout a užít si kouzla Toskánska. Labužník a bonviván Luigi Cappellini zde má také lesní oboru, kde chová divočáky, ze kterých dělá vynikající Prosciutto, dále vyrábí vinný ocet, skvělý olivový olej a domácí med. Návštěvu doporučuji.

www.verrazzano.com

Foto

Video