Kategorie

Informace

Informace o našich vínech

PALARI SICILIA

„V únoru 2008 jsem vinařství Palari navštívil. Doprovázel mě osobně Salvatore Geraci. Jeho vášeň a přesvědčení o jedinečnosti místního terroiru zachránila denominaci FARO DOC, která byla téměř před vymizením z vinařských map. Ochutnávali jsme víno přímo v jeho rodinné Ville z roku 1700, kde se víno vyrábí a zraje. Zážitek a překvapení z osobitosti a elegance vína bylo obrovské. Faro Palari 2005 bylo od Gambero Rosso zvoleno za nejlepší červené víno Itálie ročníku. Velký úspěch, který je obrovskou satisfakcí Salvatora Geraci, za re-valorizaci místního teritoria, o kterém v budoucnu určitě hodně uslyšíme.“

JIŘÍ MARKUZZI

Na vysokých kopcích nad Messinskou úžinou nejvýchodnějšího cípu Sicílie se již od antických dob vyrábí červené víno FARO. Archeologové prokazují, že se v této oblasti víno vyrábělo již 14 st. před Kristem. Víno zde dávalo místnímu obyvatelstvu obživu až do doby, než Sicílii obsadili Arabové, v jejich područí výroba zanikla. Po pádu nadvlády Arabů pěstování révy znovu pokračovalo, a to do začátku minulého století, kdy většinu vinic oblasti zničila Phyloxera. V roce 1985 nejlepší architekt Messini, entusiasta a bonviván Salvatore Geraci, za povzbuzení Luigiho Veronelli, pokračuje s výrobou vína FARO v rodinné vile z roku 1700, kterou zdědil. Jako jediný v oblasti si stanovil za cíl znovu proslavit víno FARO ve světě, jeho výjimečnou kvalitou, snoubící jemnost s neuvěřitelným extraktem a vinnou detailností, podobně jako velké burgundské. Na kopcích nad vesnicí St. Stefano Briga u Messini, se nacházejí staré révy, v nadmořské výšce téměř 500 m. n. m., pouhých 5 km od moře. Jsou to révy antických autochtonních odrůd, které jsou fascinující již svým názvem. Nerello Mascalese, Cappuccio, Nocera, Palumba, Acitana a Galetena. Všechny spadají do denominace DOC FARO. Vinice jsou jižních a jiho-východních expozic na velice příkrých svazích, osázeny systémem „Alberello“ (keříkovitě), na malých kamenitých terasách, kde je jakákoli mechanická práce na vinicích zcela nemožná. Je zde jedinečné mikroklima, které umožňuje sklízet méně než 750 gr hroznu z hlavy, což představuje přirozenou redukci starých keřů s hluboko zapuštěnými kořeny. Salvatore tvrdí, že jemnost a košatost vůně je dána nočními studenýmy větry od Messinské úžiny. Vinice i sklep má na starosti vyhlášený piemontský enolog Donato Lanati, který víno dle představ Salvatora Geraciho vinifikuje do noblesy, která na Sicílii nemá obdoby.

www.palari.it

Foto