Kategorie

Informace o našich vínech

Informace

Česká republika, Morava

Prohlédněte si také Moravská vína v našem e-shopu.

Důkazy o pěstování révy na území dnešní Moravy jsou datovány již do období kolonizace Evropy římskými legiemi. Za počátek novodobého vinařství je pak považován přelom 11. a 12. století. V 16. století následuje rozmach, na začátku 20. století révokazová kalamita a po druhé světové válce téměř zánik.

Morava

V roce 1952 přichází tehdejší socialistická vláda s plánem jednotné výstavby vinic a soběstačností v produkci vín. Vznikly gigantické továrny na víno, kde kvantita zvítězila nad kvalitou. V posledních 20 letech začaly do vinařství plynout investice, přišly moderní technologie a začala nová tradice rodinných
a středních firem. Vznikají nová vinařství, vedená mladými lidmi, pružně reagujícími na poptávky trhu, se snahou o zvyšující se kvalitu. Ve světovém měřítku se stále jedná spíše o „butikovou" produkci, ale díky tomu je paleta moravských vín pestřejší a zajímavější.

Podle nového zákona č. 324/2004 Sb. je Česká republika rozdělena na dvě oblasti - Čechy a Morava. Čechy se dále dělí do dvou podoblastí, a to Mělnické
a Litoměřické, a Morava do čtyř podoblastí - Mikulovské, Slovácké, Velkopavlovické a Znojemské. Jednotlivé podoblasti jsou detailněji rozděleny podle jednotlivých vinařských obcí.

Kategorizace moravských vín podle cukru
KategorieMnožství cukru
SuchéNejvýše 4 g zbytkového cukru na litr.
Polosuché4,1 - 12 g zbytkového cukru na litr.
Polosladké12,1 - 45 g zbytkového cukru na litr.
SladkéMinimální obsah 45 g zbytkového cukru.
Kategorizace tichých moravských vín
Kategorie vínaPopis
Stolní vínoNejnižší kategorie bez označení odrůdy a původu, může pocházet i z jiné země EU.
Zemské víno*Tuzemský původ, povolené odrůdy, výnos max. 12t/ha, cukernatost hroznů nad 14 °NM. Může být označeno názvem oblasti, ročníkem a odrůdou.
Jakostní vínoTutuzemský původ, povolené odrůdy, výroba v místě původu, výnos max. 12t/ha,cukernatost hroznů nad 15 °NM. Jakostní vína se dělí na odrůdová (minimálně 85 % uvedené odrůdy) a známková.
Jakostní víno s přívlastkemZ jedné odrůdy stanovené pro danou oblast, nejméně 85 % uvedené odrůdy, označeno názvem přívlastku, názvem oblasti, vinařské obce a ročníkem.
KabinetVyrábí se z hroznů, které dosáhly nejméně 19 stupňů přírodní cukernatosti.
Pozdní sběrVyrábí se z hroznů, které dosáhly nejméně 21 stupňů přírodní cukernatosti.
Výběr z hroznůVyrábí se z hroznů, které dosáhly nejméně 24 stupňů přírodní cukernatosti.
Výběr z bobulíVyrábí se z vybraných bobulí, které dosáhly nejméně 27 stupňů přírodní cukernatosti.
Výběr z cibébVyrábí se z vybraných bobulí, které dosáhly nejméně 32 stupňů přírodní cukernatosti.
Ledové vínoVyrábí se z hroznů, které byly sklizeny při teplotách minus 6 °C a nižších, v průběhu sklizně a zpracování zůstaly zmrazeny a získaný mošt vykazoval nejméně 27 stupňů přírodní cukernatosti.
Slámové vínoVyrábí se z hroznů, které byly před zpracováním skladovány na slámě či rákosu nebo byly zavěšeny ve větraném prostoru po dobu alespoň 3 měsíců a získaný mošt vykazoval nejméně 27 stupňů přírodní cukernatosti.

* Poznámka: Klasifikace nepočítá s víny vyrobenými z několika odrůd tzv. cuvée. U nás takové, byť kvalitativně velmi vyspělé a dražší víno, může nést označení pouze „Jakostní víno". Trend výroby cuvée v našich zeměpisných šířkách prudce roste, proto se uvažuje o změně vinařského zákona.

Od roku 2009 se používá nový druh označení vín.
VOC - Víno Originální Certifikace

  • VOC Znojmo 2009 - patřím sem odrůdy Sauvignon, Ryzlink rýnský, Veltlínské zelené a jejich cuvée
  • VOC Modré hory 2011 - patří sem obce Bořetice, Kobylí, Němčičky, Velké Pavlovice a Vrbice. Vína s označením VOC mohou být pouze červená nebo růžová vína z odrůd Frankovka, Svatovavřinecké a Modrý Portugal. U červených vín je pak předepsána minimální doba zrání 18 měsíců.
  • VOC Mikulov 2011 - patří sem pouze odrůdy Ryzlink rýnský, Ryzlink vlašský, Rulandské bílé, Rulandské šedé, Rulandské modré, Pálava a Svatovavřinecké
  • VOC Pálava 2012 - patří sem pouze odrůda Ryzlink vlašský
  • VOC Blatnice 2013 - patří sem pouze odrůdy ryzlink rýnský, Rulandské bílé, Rulandské šedé a Chardonnay