Kategorie

Informace

Informace o našich vínech

Vyberte víno k jídlu

Jak kombinovat víno s jídlem? Najít správný soulad mezi pokrmy a víny není jednoduché. Ve volbě hraje důležitou roli celá řada faktorů: úprava pokrmu, použití surovin a koření, druh hostiny, roční období, rozpočet a v neposlední řadě osobní představy a zvyky.

Obecná pravidla o vztahu jídla a vína se mohou z různých zdrojů podstatně lišit, avšak základní aspekt je nesporný, volíte-li víno k jídlu, tak platí, čím delikátnější a jemnější pokrm, tím jemnější chuť a vůni by měl mít i zvolený druh vína. Jídla s výraznější chutí je možné kombinovat s chuťově plnějšími víny a naopak. Například z lehkého vína k ostré orientální omáčce se stane v ústech nevýrazná tekutina a obrácený extrém, dušená šunka zapitá výrazným a mohutným vínem rozhodně nenabídne kulinářský zážitek.

Platí tedy, že víno a pokrm musí vzájemně ladit, musí se spolu podporovat a doplňovat a ani jedna složka nesmí mít navrch. Jedině tak se docílí nejlepšího zážitku.

Co platí s jistotou, je vzájemné působení základních chutí. Chuť slaná posiluje pocit hořkosti, hořká umocňuje kyselou, sladká zmírňuje kyselou, slanou a hořkou. Spojíme-li dvě chutě, které se doplňují, můžeme docílit harmonie a naopak. Důležitou složkou pokrmu, na kterou se při výběru vína k danému jídlu soustřeďujeme, je samozřejmě také použitá surovina (maso, zelenina, atd.), velmi důležitou ingrediencí je koření a v neposlední řadě také charakter omáček.


Existuje skutečně řada nejrůznějších kombinací a možností, jak si víno a pokrm vychutnat. Stačí se jen nebát nových prožitků a směle se pustit doochutnávání. Bez ohledu na to, co se píše a co kdo radí, je vždy nejlepší kombinace ta, která člověku nejvíce vyhovuje.