Rosso di Montalcino, DOC

Považováno za malé Brunello. Víno z odrůdy Sangiovese grosso z mladších vinic. Zraje 6 měsíců v dubových sudech a poté v láhvi. Má intenzivní rubínovou barvu, bohatou vůni a charakteristickou vůni po třešních a čokoládě, s plnou vyzrálou chutí s dobrou strukturou. 

Více informací

695,00 Kč s DPH

O produktu

Objem0,75 l

Více informací

Vinařství Lisini u obce St. Angelo in Colle je jedním z nejstarších v Montalcinu. Po staletí patří rodině Lisini-Clementiových. Nejstarší zachovalé dokumenty o rodině Lisiniových pocházejí z 16. století. Pozemky usedlosti obklopují starou rodinnou rezidenci, která je charakteristická svou věží z roku 1300, vystavěnou v typickém architektonickém stylu Sieny. Vinice mají rozlohu pouhých 18 ha a jsou v kopcovité krajině v nadmořské výšce kolem 400 m n. m. s expozicí do údolí řeky Orcia. Tvoří tak jedno z nejlepších CRU oblasti. Vinařství vede dáma Elina Lisini, která do role sklepmistra angažovala velice talentovaného Filippa Paolettiho, jehož styl se perfektně snoubí se starou rodinnou tradicí - maximální péče o vinici a velice citlivá práce ve sklepě. Žádné barikové sudy, žádné zahuštění moštu odstředivkou, žádné zahřívaní rmutu. Lisini dokazuje, že i tradiční cestou školením vín ve velkých sudech ze slavonských dubů a hlavně pečlivou prací na vinicích se dá dělat velké Brunello. Jejich Brunello z polohy „Ugolaia“ historicky patří mezi největší vína Montalcina. Roční produkce Lisini je pouhých 100 000 láhví. Nemají tendenci navyšovat výrobu, zůstávají věrni své tradici, svým rozměrům. Svou energii soustředí do proměny potenciálu vinic a odrůdy Sangiovese Grosso do vín, která proslavila Itálii.

POPIS
Červené víno ze stejných vinic jako Brunello, s kratší délkou zrání v sudu a láhvi. Má rubínovou jiskrnou barvu, ovocnou plnou vůni po višních, fialkách, jemném dřevě a peckovině. Je plné, elegantní, s dobrou strukturou. POLOHY na jih od Montalcina, mezi obcemi Sant´Angelo a in Colle a Castelnuovo dell'Abate, 350 m n. m.

ODRŮDA
100% Sangiovesse grosso, klonální selekce

HUSTOTA VÝSADBY
4800 keřů na hektar u mladých výsadeb

VÝNOSNOST
1,8 kg / keř, 60 hl / ha PŮDA kamenitá, břidličná

VINIFIKACE
ruční sběr hroznů do malých bedýnek, třídění, jemné pomletí a lisování, následná fermentace v nerezových tancích a vysmaltovaných betonových tancích za teploty 28–30 oC po dobu 18 dnů, s ručním promícháváním rmutového klobouku. Následná malolaktická fermentace a čiření bez filtrace.

ZRÁNÍ
6 měsíců ve velkých dubových sudech od 11 do 40 hl. Následně v láhvi.

Recenze

Žádný názor zákazník pro tuto chvíli.

Napsat recenzi

Rosso di Montalcino, DOC

Rosso di Montalcino, DOC

Považováno za malé Brunello. Víno z odrůdy Sangiovese grosso z mladších vinic. Zraje 6 měsíců v dubových sudech a poté v láhvi. Má intenzivní rubínovou barvu, bohatou vůni a charakteristickou vůni po třešních a čokoládě, s plnou vyzrálou chutí s dobrou strukturou.