Verdicchio di Matelica, DOC

Fabio Marchioni vyrostl v zemědělské rodině na statku Collestefano. Vystudoval enologii v Anconě. Po studiích odchází na stáže do Německa do vinařství Weingut Salwey v Keiserstuhl a do Weingut Zahringer ecovin Heitersheim, kde se od špičkového vinaře Paulina Kopfera naučil techniku produkce biologického vinohradnictví. V roce 1998 se vrací na rodný statek, kde přesvědčil otce ke změně vedení vinice a převzal kompletní zodpovědnost za obdělávání vinohradu a výrobu vína. Po 12ti letech tvrdé práce je jeho Verdicchio považováno za referenční ve všech špičkových restauracích a vinotékách nejen v Marche a získává ty neprestižnější národní ocenění. 

Více informací

320,00 Kč s DPH

O produktu

Objem0,75 l

Více informací

Vinařství Collestefano se nachází v kopcovité oblasti ve vnitrozemí regionu Marche v nadmořské výšce 420 m.n.m. Náhorní plošina širokého údolí se táhne od jihu na západ a je chráněna umbrijskými Apeninami (1479 m.n.m.), které oblast oddělují od vlivu Jaderského moře. Díky tomu je zde velice chladno a sucho s výraznými teplotními rozdíly mezi dnem a nocí. To ve spojení s vápenito-písčitou půdou tvoří ideální podmínky pro pozdně dozrávající odrůdu Verdicchio di Matelica, která je zde pěstována již od dob Římanů a je považována za autochtonní. Fabio Marchioni vyrostl v zemědělské rodině na statku Collestefano. Vystudoval enologii v Anconě. Po studiích odchází na stáže do Německa do vinařství Weingut Salwey v Keiserstuhl a do Weingut Zahringer ecovin Heitersheim, kde se od špičkového vinaře Paulina Kopfera naučil techniku produkce biologického vinohradnictví. V roce 1998 se vrací na rodný statek, kde přesvědčil otce ke změně vedení vinice a převzal kompletní zodpovědnost za obdělávání vinohradu a výrobu vína. Po 12ti letech tvrdé práce je jeho Verdicchio považováno za referenční ve všech špičkových restauracích a vinotékách nejen v Marche a získává ty neprestižnější národní ocenění. Fabio je velice milý a pracovitý člověk, který se i nadále soustředí především na vinohrad a dělá z něj jen jedno jediné víno, které je perfektním výrazem místního teritoria a odrůdy.

Oblast:
Marche, Matelica, DOC

Vinice:
15 hektarů, biologické zemědělství, od roku 1995 certifikované IMC

Nadm. výška:
420 m.n.m.

Odrůda:
Verdicchio di Matelica DOC 100% - autochtonní klony z Matelici, masalní selekce

Vedení révy:
Dvojitý tažeň, Guyot dvouramenný

Sklizeň:
Vždy pozdní, v druhé polovině října, ruční, do malých bedýnek, rychlý transport do sklepa a zpracování Vinifikace: Jemné lisování, pomalá fermentace za nízké teploty v nerezových tancích. Do naláhvování (únor/březen) v kontaktu s jemným kvasničním kalem, následné zrání v láhvích v kamenné jeskyni.

Alkohol: 13 % vol
Kyselina: 7,5 g/l (neprovádí malo-laktickou fermentaci)

Produkce:
60 - 80.000 láhví ročně

Gastronomie:
pečené ryby, předrkmy, saláty, jemné těstoviny, rizota, plody moře.

Recenze

Žádný názor zákazník pro tuto chvíli.

Napsat recenzi

Verdicchio di Matelica, DOC

Verdicchio di Matelica, DOC

Fabio Marchioni vyrostl v zemědělské rodině na statku Collestefano. Vystudoval enologii v Anconě. Po studiích odchází na stáže do Německa do vinařství Weingut Salwey v Keiserstuhl a do Weingut Zahringer ecovin Heitersheim, kde se od špičkového vinaře Paulina Kopfera naučil techniku produkce biologického vinohradnictví. V roce 1998 se vrací na rodný statek, kde přesvědčil otce ke změně vedení vinice a převzal kompletní zodpovědnost za obdělávání vinohradu a výrobu vína. Po 12ti letech tvrdé práce je jeho Verdicchio považováno za referenční ve všech špičkových restauracích a vinotékách nejen v Marche a získává ty neprestižnější národní ocenění.