vino@markuzzi.cz, tel: +420 224 829 088

FEDERICO CURTAZ SICILIA

Narodil se v roce 1960 v údolí Aosta, v Brussonu, malém městečku s tisíci obyvateli na úpatí Monte Rosy. Vyrůstal v alpském prostředí a brzy ho to přitahovalo k piemontským kopcům. Rodina jeho matky, původem z oblasti Monferrato v Asti, provozovala statek, kde vinice a vinařství hrály klíčovou roli. Každý rok po ukončení školy se Federico stěhoval ke své babičce a ze studenta se stal farmář, který pomáhal svým strýcům s chovem hospodářských zvířat a péčí o vinice až do sklizně. Odtud se v něm zrodila vášeň, která ho dovedla ke studiu vinařství a enologie a poté k vstupu do fascinujícího světa vína.

V následujících letech absolvoval v Asti studium zemědělského technika na stejné škole, kde v následujících letech nejprve pracoval jako technický asistent a poté jako učitel na částečný úvazek.

Na konci dlouhé a plodné zkušenosti, v roce 1997, Federico opustil Barbaresco a zahájil svou kariéru na volné noze, která se rozvíjí dodnes. Nejprve pracoval s Gianpierem Romanou v Piemontu, poté rozvíjel agronomickou pobočku Matura, skupinu techniků působících po celé Itálii i v zahraničí. V letech 1999 a 2001 vedl ve spolupráci s Richardem Smartem, „létajícím lékařem révy vinné“, dvě série přednášek v Austrálii a zároveň pracoval jako konzultant pro místní školkařský průmysl.
  Od roku 2001 se spolupráce v Itálii i v zahraničí postupně přesouvá od výhradně agronomické k enologické, a to v těch podnicích, kde to velikost a kvalita jejich řemeslných cílů dovolují. Cílem je důsledně přeměňovat produktivní úsilí vynaložené na vinici na vína, která plně využívají jedinečné vlastnosti půdy, kde se pěstují.
  V roce 2007 založil společně s Robertem Silvou a Silvií Maestrelli na Etně malé vinařství Tenuta di Fessina, kde rozvíjel vinařský a vinařský styl, který je v souladu s velkým etnským terroirem. Byla to výzva, která si okamžitě získala uznání veřejnosti i kritiků. Jeho dvě vlajková vína: „Il Musmeci“ Etna Rosso a „A Puddara“ Etna Bianco, získala řadu pravidelných ocenění.
  V roce 2015 opustil Tenuta di Fessina a vyrobil svá první vinařská vína s vlastním jménem: Ananke Nero d’Avola, Gamma Carricante a Il Purgatorio Nerello Mascalese. K této produkci se přidalo i několik lahví olivového oleje.

 

JIŘÍ MARKUZZI


 

 

Quick Navigation
×
×

Košík